U našoj biblioteci:

ODRŽANA DRUGA „LIMSKA PESNIČKA REGATA: KAD TE ZOVNEM ZELENI LIME"

13-Nov-2018
Manifestaciju koja se prošle godine rodila pod okriljem Biblioteke „Vuk Karadžić“ usvojili centri za kulturu Plava i Bijelog Polja.

U okviru manifestacije Limska pesnička regata“, Biblioteka „Vuk Karadžić“ okupila je prošlog vikenda pod svojim krovom pesnike polimskih gradova iz tri države. Ovogodišnja „Regata“ isplavila je sa izvorišta Lima, zaustavila se u Bijelom Polju, da bi se usidrila u Prijepolju. Na svakom odredištu održan je poetski program kojim su se pesnici, svojim stihovima, još jednom odužili reci koja ih kao vodena nit neraskidivo spaja.
U Plavu su pesnike dočekali i poželeli im dobrodošlicu, direktor Centra za kulturu Vladimir Knežević i rukovodilac Matične biblioteke, Alija Redžematović, koji je naglasio da su Lim i njegova plava voda oduvek bili inspiracija pesnicima koji su, sa izvora gde je voda najbistrija, slali najlepše želje i ljubav braći i sestrama do njegovog ušća u Drinu.Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“, Sadija Hodžić, podsetila je prisutne da su se u plodnoj limskoj dolini rodile brojne manifestacije, ali da je u tom obilju samo jedna „Limska pesnička regata“ koja je nastala iz prekograničnog projekta „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“. Ovaj uspešan projekjat Biblioteka je prošle godine realizovala u partnerstvu sa „Ratkovićevim večerima poezije“ iz Bijelog Polja i u saradnji sa Društvom Limski darovi“ iz Prijepolja i udruženjem „Stihom govorim“ iz Bijelog Polja. Ona je izrazila zadovoljstvo što su manifestaciju ove godine usvojili centri za kulturu Plava i Bijelog Polja, i poželela da ona doživi punoletstvo i izraste u uzornu manifestaciju na ovim prostorima.

Organizatori i pesnici su, sa okruglog stola posvećenog manifestaciji, uputili apel nadležnim službama svih polimskih opština za zaštitu Lima kako bi on i dalje ostao njihova večita inspiracija.

M. C.

Preuzeto sa sajta lista Polimlje >>
t0.02