У библиотеци:

Пријепоље из дечијег угла

11-Apr-2011


prijepolje_iz_decijeg_ugla.jpg

Под покровитељством Државне лутрије Србије Матична библиотека „Вук Караџић“ из Пријепоља организатор је и домаћин Креативне школице која је 2. и 3. априла окупила ученике виших разреда основне школе. Почетак је био баш 2.априла, на Дан дечје књиге, јер је и циљ ове школице припрема књиге о Пријепољу из дечјег угла, по идеји Јасминке Петровић из Београда, једног од најчитанијих и најкреативнијих аутора за децу. Наиме, деца у оквиру школице цртају и пишу о свом граду на свој јединствен и непатворен начин, а најбоља остварења, после селекције и обраде, биће штампана у књизи.

У рад Креативне школице укључени су полазници радионица које су организоване у оквиру пројекта "Библиотека за креативно одрастање" при Матичној библиотеци. То су Мала школа новинарства "Жур за журналце" коју води новинар Индира Хаџагић, у оквиру које су већ стампана четири броја "Журналца", листа за децу и родитеље. Затим Школа креативног писања "Чипи-крими" коју осмишљава Дејана Ракоњац, професорка српског језика и књижевности, Школа цртања под вођством Аднана Мусабеговића, академског сликара и Данијеле Дерикоњиц, графичке дизајнерке, a координатор пројекта је Нермина Дуран, директорка пријепољске Библиотеке. Рад у Креативној школици обухвата дечја знања о граду, његовим знаменитостима, значајним личностима, културно историјским споменицима, парковима, али и свим другим "посебностима", па је организован и обилазак Пријепоља и околине, уз стручно вођство радника Музеја.

Јасминка Петровић покренула је едицију "Србија из дечјег угла" у оквиру које је до сада штампана књига о Вршцу ("На врх бирда Вршац мрда"). Реч је о аутору који је "ушао у лектиру", односно, Јасминка Петровић је написала неке од хит књига за децу попут "Ово је најстрашнији дан у моме животу", "Секс за почетнике" (Преведено на 27 језика), "Како постати и остати глуп". Сарађивала је и на изради читанке за трећи разред у издању све популарније куће „Клетт“. О идеји да деца пишу и цртају и тако прикажу свој град, Јасминка Петровић каже:

-Мене је позвао Културни центар у Вршцу да направим књигу о граду и тако је све почело. Кроз креативну школицу деца се ослободе потребе за „шлихтањем“ и тако кроз цртеже и писање дају своје виђење града. Те посете Вршцу допринеле су да се у наш рад укључе и старији и у том креативном амбијенту све је почело да се креће. Ја радим са својим сином Игором и кћерком Аном који су графички дизајнери. Нермина Дуран, директорица Библиотеке ме је позвала да тако нешто направимо и у Пријепољу и за Пријепоље. Ја сам већ била гост ваше дивне Библиотеке и радо сам прихватила позив. Већ сам одушевљена што су деца из пријепољских школа све брзо схватила, разумела су да ћемо заједно упознати град и да ће они дати свој приказ и да ће тако настати књига чији су они аутори. Креативна школица биће организована и у мају, а средства за штампање књиге, чији ће назив такође дати деца, обезбедила је Државна лутрија Србије.

Пише: Индира Хаџагић
Извор: Danas

flickr_logo_png.png
Пријепоље из дечијег угла
Пријепоље из дечијег угла
Пријепоље из дечијег угла
Пријепоље из дечијег угла
Пријепоље из дечијег угла
Пријепоље из дечијег угла
t0.02